Самуилова тврдина (Клуч)

За истата тврдина во Македонија со истото име видете Самуилова тврдина


Самуиловата тврдина се наоѓа помеѓу планините Беласица и Огражден на десниот брег на реката Струмица, во близина на село Клуч, Бугарија. Тврдината била изградена во времето на Цар Самуил, најверојатно во периодот од 1009-1013 година. Во близина на оваа тврдина, во 1014 година се одвила Беласичката битка помеѓу Самоиловото царство на чело со цар Самоил и Византија на чело со Василиј II Македонецот.

Самуилова тврдина
Карта
Општи податоци
ГрадКлуч
ЗемјаБугарија

Тврдината од 1982 година претставува национален парк-музеј на Бугарија.

Надворешни врски уреди