Нанајски јазик

(Пренасочено од Самагирски јазик)


Нанајски јазик — јазик што го зборуваат Нанајците во Сибир и помала бројка на луѓе во НР Кина каде што е познат и како Хеже. Јазикот го зборуваат околу 5.772 луѓе. Јазикот спаѓа во групата на тунгуски јазици.

Нанајски јазик
Нанай 
Изговор: нанај
Зборуван во: НР Кина Русија 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Тунгуски јазици
  Нанајски јазик 
Писмо: Нанајска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tut
ISO 639-3: id=gld gld

Писмо

уреди

Нанајската азбука:

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж
З з И и Й й К к Л л М м Н н О о
П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х Ц ц
Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь Э э Ю ю
Я я

Поврзано

уреди