Рубин е розов до розово-црвен скапоцен камен, варијанта од минералот корунд алуминиев оксид, чија боја првенствено се должи на примесите на хром[1].

Ruby
[[File:
Амајлија за очи Руби од Месопотамија, колекција Адилнор, Шведска.
|260px|alt=]]
Општо
КатегоријаОксиден минерал сорта
Формулаалуминиум оксид со хром, Al2O3:Cr
Просторна групаRПредлошка:Преку линијав
Распознавање
БојаПортокалово црвено преку силно виолетово црвено
ХабитусЗавршени табеларни хексагонални призми
Кристален системТригонална
ЦепливостNo true cleavage
ПреломКонхоидни, цепнатинки
ЖилавостКршливи
Цврстина на Мосовата скала9.0
СјајСубадамантин, стаклестото тело, бисерно
ОгребБело
ПроѕирностТранспарентен, проѕирен
Специфична тежина3.97–4.05
Оптички својстваЕдноаксијално / -
Показател на прекршувањеnω=1.768–1.772
nε=1.760–1.763
Двојно прекршување0.008 to 0.010
ПлеохроизамСилно: виолетово-црвено - портокалово-црвено
Распрснување0.018
Улравиолетова флуоресценцијаЦрвено под долги бранови
Чести примесиCr. (sometimes :Ti, Fe)
Главните земји производители на рубин

Потекло на името уреди

Неговото име доаѓа од „рубер“ или „рубрум“ - латински збор за „црвено“.

Својства уреди

Боите на рубинот се движат од длабоко розова до длабока црвена со мала нијанса на виолетова. Најголема вредност имаат рубините со боја наречена „гулабова крв“ - црвена со блага виолетова нијанса. После дијамантот, рубинот е најтврдиот скапоцен камен.

Првите записи за овие прекрасни камења се од IV век п.н.е. и се наоѓаат во Индија и Бурма .

Во [Римската Империја | Римска Империја], рубинот бил многу почитуван и ценет повеќе од [дијамантите].

Колекциите на рубин Ришелје и Марија Медичи биле познати низ Европа.

Најпознати рубини се „Северната ѕвезда“, изложен во Природонаучниот музеј во Њујорк (град) и рубинот на Едвард, сместена во Британскиот природонаучен музеј во Лондон[2].

Според древните верувања, рубинот бил камен на животот. Се сметало дека штител од чума и ѓавол от.

Астролозите го препорачуваат како талисман за оние родени во знакот Овен[3].

Македонски рубин уреди

Посебен драгоцен камен, македонскиот рубин е познат во светот. Кога во Прилепско бил отворен за експлоатација рудникот за мермер, Сивец, работниците се соочиле со една за нив непријатна појава – материјал со неверојатна тврдина им ги уништувал пилите и дупчалките.Се утврдило дека станува збор за компактни розови парчиња создадени во внатрешноста на мермерните блокови. Појавата не наишла на воодушевување, туку истата била дефинирана како маана во внатрешноста на мермерниот материјал. Минералот Корунд потекнува од метаморфните доломити, создадени во периодот прекамбриум, односно од почетокот на создавањето на планетава па сè до пред 600 милиони години. Во 2000 година, прва научна институција што го докажала постоењето на корундот била една лабораторија во Велика Британија. Неколку години подоцна, во 2006 – та, истиот резултат го документираше и лабораторијата на Природонаучниот музеј од Лондон, анализирајќи примерок однесен од неколкумина ентузијасти од Република Македонија. Рубинот има тврдина 9 според таканаречената „Мосова“ скала и се наоѓа веднаш зад дијамантот, кој е на 10 – тата позиција. Карактеристична особина на сите природни рубини е тоа што често пати имаат разни примеси и инклузии. Познавачите велат дека таквата одлика не би требало да се посочува како недостаток, туку како елемент што ја докажува автентичноста на скапоцениот камен.

Убавината е во несовршеноста, велат уметниците, дури и кај дијамантите, ако се биде внимателен, може да се забележи имперфекција, но тоа сепак ја покажува душата на природниот скапоцен камен.

Кога е веќе докажано дека го имаме, станува јасно дека Македонскиот Рубин би требало да се гледа како национално богатство на Република Македонија.

Лесно би можел да стане елитен македонски производ кој речиси и да нема конкуренција кога е во прашање македонското јувелирство. Изработувачите на накит објаснуваат дека големата тврдина е една од поважните физички одлики што овозможува рубинот да се користи како материјал за изработка на накит. Можеби некои сè уште имаат предрасуди околу неговиот квалитет и автентичноста, но Македонскиот Рубин веќе се наоѓа во колекцијата со накит на холивудските глумици Дерил Хана и Кетрин Денев, вграден е во крстот на Папата Бенедикт XVI и на Папата Франциск. Го има и Емирот од Катар, но и уште многу престижни имиња од културниот и општествениот живот [4]

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

Литература уреди

  • Андерсон Б. Определение драгоценных камней. М.: Мир, 1983
  • Дронова Н. Д. Что надо знать эксперту по драгоценным камням. М.: Известия, 2006
  • Киевленко Е. Я., Сенкевич Н. Н., Гаврилов А. П. Геология месторождений драгоценных камней. М.: Недра, 1974
  • Пыляев М. И. Драгоценные камни. М.: Стрелец, 1990.
  • Рид П. Геммология. М.: Мир, 2003.
  • Синкенс Дж. Руководство по обработке драгоценных и поделочных камней. М.: Мир, 1989.
  • Ферсман А. Рассказы о самоцветах. М.: Наука, 1974.
  • Рубин и сапфир. М.: Наука, 1974.
  • Минералы. Справочник, т. 2, М., 1965.