Ристо Миновски (роден на 22 август 1941 година во Езерец, Костурско) — македонски електроинженер, доктор на технички науки, редовен професор и Раководител на Лабораторијата за ВН и Институтот за преносни електроенергетски системи, продекан, два мандата декан на ЕТФ во Скопје. Претседател на МАКО СИГРЕ. За делото „Бранови процеси во разводни постројки“ ја добил наградата „11 Октомври“ за наука (1982). Тој е заслужен за развојот на Лабораторијата за ВН[1].

Ристо Миновски
Роден 22 август 1941
Езерец, Костурско, Егејска Македонија
Националност Македонец
Занимање инженер

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Миновски“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 956. Text "series " ignored (help)