Хосе Рафаел Карера и Турсиос, (24 октомври, 1814 - 14 април 1865) бил Гватемалски војник и државник.

Хосе Рафаел Карера и Турсиос

Биографија

уреди

Неписмен, но интелигентен, тој станал водач на востание против Федералната Република на Средна Америка. Поддржан од конзервативните фракции, тој ја презеде контролата над поголемиот дел од Гватемала во 1838 година. Претседателот на федерацијата, Франциско Моразан не можеше да го фати својот противник, а сепаратистичките тврдења се проширија во Никарагва, Хондурас и Костарика, вовед во општата граѓанска војна и распадот на Федерацијата.

Карера беше избран за претседател на својата земја во 1844 година. Тој владееше на диктаторски начин, потпирајќи се на големите земјопоседници, конзервативците и свештенството . Тој беше прогласен за доживотен претседател во 1854 година, задржувајќи ја власта до неговата смрт во 1865 година .

Неговото ривалство со претседателот на Ел Салвадор, Херардо Бариос, во 1863 година резултираше со војна меѓу двете земји. Карера доживеа тежок пораз кај Коатепеке. Примирјето што следи е краткотрајно. Непријателствата се проширија, при што Хондурас застана на страната на Ел Салвадор додека Никарагва и Костарика застанаа на страната на Гватемала. Конечно Карера излезе како победник од конфликтот, го окупираше Ел Салвадор, па дури и ја прошири својата доминација над Хондурас и Никарагва.

До својата смрт тој ќе одржува пријателски односи со европските народи. Негов наследник бил генералот Висенте Черна Сандовал, кого Карера сам го препорачал пред неговата смр.