Разговор:Пресијан II

Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Коментар уреди

Естествено че е български цар - иначе защо е Пресиjан II. Първият български владетел с това име е Пресиян, племенник на Маламир и баща на Борис I Михаил. Управлявал е България от 836 до 852г. Реално това е последният български хан, наследника му след покръстването става княз.

Не, Пресијан I e бил македонец, но който още не се е осъзнал като такъв, затова се е наричал хан, щото по това време братовчедите му в Македония, внуци на Кубер, също са се наричали така. Но те нямат нищо общо с България :)--Svik 22:11, 8 јуни 2007 (UTC)
Зошто не се пишува за Пресијан I ?--Svik 00:16, 28 септември 2007 (UTC)

Svik имаш ли попаметна работа од сеењето татарски пропаганади низ македонската Википедија? И пишувајте на македонски јазик доколку сакате да уредувате овде. Доколку мислите дека се наоѓате на некој форум од типот на циркузансткиот БНД и си мислите дека можете да тресете зелени на секој чекор, тогаш треба да бидете банирани. --Amacos 08:31, 28 септември 2007 (UTC)

Ти как го читаш татарскиот без превод, нели си македонец? Пишувај коj е Пресијан II - таа е темата - затоа зошто ако Пресијан II е македонски цар, зошто е II - кој е I. То е видно - бугарскиот кан Пресијан --Svik 01:54, 29 септември 2007 (UTC)
Назад на страницата „Пресијан II“.