Пресијан II

Бугарски владетел

Пресијан II е последниот македонски[1] владетел на Самоиловото Царство (1018 г.). Пресијан II го наследува престолот по смртта на татка си Јован Владислав во 1018 година. Тој ја води борбата против Византија од планината Томорица. Бугарските и дел од светските историчари Пресијан II го сметаат за бугарски цар.[2][3][4]

Пресијан II
Тонса на Пресијан, од „Мадридовиот ракопис“ на Скилица
Роден(а)996/97 (неизвесно)
Починал(а)1060/61 (неизвесно)
НационалностМакедонија (се до 1018)
Римска Империја (по 1018)
НародностЕрменец (теорија)
Занимањевоена власт на Букеларија
РодниниАлусијан, Арон, Катерина (браќа и сестри)

Поврзано уреди

Наводи уреди