Разговор:Националсоцијализам

Последен коментар: пред 8 месеци од ГП на темата Оспорена неутралност

Оспорена неутралност

уреди

Вториот пасус на делот Нацизмот како идеологија содржи прилично едностран поглед на нештата, наведувајќи ги читателите да добијат крајно историски неточен заклучок дека нацизмот е социјалистичко движење. Фашизмот и нацизмот (кој во својата основа е фашизам со радикални расистички и антисемитски елементи) покрај својата карајно десна социјална природа се наоѓаат во десниот економски спектрум. [1] [2] Според мене делов не треба воопшто да стои, но не би преземал таква мерка додека не се постигне консензус или додека не подготвам соодветна замена за пасусот. — Pta345MK (разговор) 11:37, 23 април 2021 (CEST)Одговори

Здраво PTa345MK,
Бидејќи јас го додадов овој пасус, ќе си земам слобода да дадам дополнително објаснување: Пасусот е ставен во делот каде се објаснува нацистичката идеологија. Притоа, наведеното не ниту мое видување, ниту пак став на некој нерелевантен извор. Напротив, во пасусот е јасно наведено дека тоа е став на Фридрих фон Хајек, кој е ептен голем и познат економист и политички философ, добитник на Нобеловата награда. Се надевам дека тоа е доволна гаранција за тоа дека изнесените ставови не се произволни, иако се разбира, не мора секој да се согласи со нив. Овде ќе наведам дека овој став е земен од едно познато дело на Хајек кое во голема мера е посветено на анализа на нацистичкиот режим и нацистичката идеологија. Намерата на пасусот не е да даде дефинитивна оцена за нацизмот. Напротив, тој е ставен само како дел од насловот за нацистичката идеологија кој во иднина ќе се дополни од други уредувачи, кои ќе ги наведат ставовите на други мислители. Впрочем, вечерва ќе ставам и дополнителен пасус за нацизмот во кој се изразени ставовите на уште еден голем мислител, Ерих Фром. На тој начин, само ќе ја збогатам статијата, а тоа можат да го направат и другите уредувачи. Оттука, не се согласувам дека пасусот треба да биде избришан. Напротив, тој треба да биде дополнет со други ставови (поткрепени со соодветни релевантни извори) и така читателите на оваа статија ќе добијат вистинска и потполна претстава за нацистичката идеологија.
Поздрав, ГП (разговор) 22:39, 25 септември 2023 (CEST)Одговори
Назад на страницата „Националсоцијализам“.