Разговор:Крушевска Република

Тековни разговори
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.
Cscr-featured.svg Оваа статија е избрана статија на Википедија на македонски јазик. Таа ги задоволува соодветните критериуми и со согласност од вики-заедницата беше избрана за една од најдобрите статии на Википедија на македонски јазик. Доколку сакате нешто да дополните или промените во истата, слободно направете го тоа!

Поставеното знаме е спорно. Воопшто не е точно дека црвеното платно е само упростена верзија на знамето. Убаво пишува во записите дека знамето го сошила Коца Јосева од Крушево и дека тоа е „црвено платно“. Наведете референци дека поставеното знаме навистина било користено во времето на Републиката. 62.162.51.234 (разговор) 13:07, 2 мај 2010 (UTC)

ИмеУреди

Мислам дека името треба да биде со голема Р, односно Крушвска Република. --Никола Стоіаноски 17:31, 27 јуни 2011 (CEST)

Јас го сменив името на насловот од Крушевска Република во Крушевска република со мало Р. Така си беше во литературата која ја користев. И мене ме бунеше и затоа се консултирав со лектор, ми кажаа дека правилно е со мало р, односно Крушевска република. За да нема недоразбирања би било добро да има второ мислење, ако познавате некој друг лектор прашајте го, поздрав... --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 22:46, 14 јули 2011 (CEST)

Револуционерите во тоа времеУреди

          Револуционерите во тоа време биле:
          -Питу Гули
          -Гоце Делчев
          -Даме Груев
          -Јане Сандански
          -Никола Карев

Знамето е сгрешеноУреди

Знам, че македонците не харесват българи и ги смятат за вид Untermensch и съм сигурен, че заради това знамето е подменено, но все пак историята си е история и не е добре да се променя според настроението на пишещите я. На оригиналното знаме е написано "СМЪРЪТ ИЛИ СВОБОДА" а не сърбифицираната по-късно версия на съвременният македонски: "СМРТ ИЛИ СЛОБОДА". Мисля, че трябва да се придържаме към историческата действителност, а не към тази която ни се иска да бъде. Все пак живеем в информационната ера и истината не може да избяга.

Ето знамето: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Krushevo_insurgent_with_flag.JPG

Поздрави! 84.43.250.77 (разговор) 14:51, 7 јуни 2019 (CEST)

Назад на страницата „Крушевска Република“.