Псалтир[1][2] (книга со псалми) — дел од часослов кој содржи псалми и други песни за молитва и пеење на богослужба. Името доаѓа од грчкиот збор ψαλτήριον (псалтерион) за музички инструмент сличен на цитрата или харфата со која се пееле псалмите.

Лист од Радомировиот псалтир

Во средниот век, ваквата книшка била и буквар од кој учеле да читаат приправниците за свештеници и другите верници. Често бил богато илустриран.

Најпознати македонски псалтири се:

Поврзано уреди

Наводи уреди