Радомиров псалтир

Радомиров псалтиркирилски литургиски псалтир со молитви од втората половина на XIII век од македонска редакција[1]. Претставува кирилски ракопис пишуван со ситно уставно писмо во централномакедонското подрачје од ѓаконот Радомир, според кого што го добил и името, а познат е и под името Зографски псалтир[1]. Содржи 172 пергаментни листа со димензија 14,5х10 см[1]. Има мошне мошне богата илуминација[1]. Се чува во библиотеката на Зографскиот манастир на Света Гора под сигнатура 1d13, а еден лист се наоѓа во збирката на Порфириј Успенски во Националната библиотека во Санкт Петербург под сигнатура QnI 11[1]

Лист од Радомировиот псалтир

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Рибарова, Зденка (2009). Блаже Ристовски (уред.). Македонска енциклопедија. 2. Скопје: МАНУ. стр. 1243. ISBN 978-608-203-023-4 (1) Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help).