Претседател на Владата на Република Србија

шеф на владата на Србија

Претседателот на Владата на Република Србија е на чело на Владата на Република Србија. Колоквијално се нарекува и премиер на Србија.

Претседател на Владата на Република Србија Ана Брнабиќ (од 29. јуни 2017).

Сегашниот претседател на Владата на Република Србија е Ана Брнабиќ.

Претседателот на Владата ја води и насочува Владата, се грижи за единство на политичкото делување на Владата, ги свикува и води нејзините седници. Претседателот на Владата може на другите членови на Владата да им даде задолжителни упатства и посебни задолженија во склад со програмата и политиката на Владата. Пред изборот за тоа место, изложува експозе во Народното собрание во кое ги презентира целите и програмата на Владата. Мандатарот за состав на Владата на Србија, спрема Уставот на Србија, го предложува претседателот на Република Србија, после консултации со сите пратенички групи во Народното собрание.

Досегашни претседатели на Владата на Република Србија уреди

Република Србија од 1991 година до сега имала 11 избрани претседатели на Влада (4 по осамостојувањето од 2006 година) и 3 вршители на должност на претседател на Влада (1 по осамостојувањето од 2006 година).

Список на претседатели на Владата на Република Србија уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди