Политбиро на Централниот комитет на Комунистичката партија на СССР

Политбирото на Централниот комитет на Комунистичката партија на СССР (руски: Политбюро) познато по презедиумот од 1952 до 1966, функционирало како централна институција за формирање на полиси (централни политики) и управно тело на Комунистичката Партија на Советскиот Сојуз. Политбирото било составено од највисоките членови на Централниот Комитет[1].

Советски Сојуз
Coat of arms of the Soviet Union 1.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Советскиот СојузАтлас

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Politburo“. Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. 2014. Посетено на 4 November 2014.