Куба се дели на 15 покраини и една специјална општина што не спаѓа во ниедна покраина. Последната измена во организацијата се случила во 2010 г. со поделбата на покраината Хавана на две покраини: Артемиса (со три источни општини од соседната покраина Пинар дел Рио) и Мајабеке. Новите покраини стапиле на сила на 1 јануари 2011 г. Покраината на самиот град Хавана опстојува и понатаму, и тоа под изворното име „Ла Хабана“.

Список на покраини

уреди
 

Од запад кон исток, покраините на Куба се следниве:

 1. Пинар дел Рио
 2. Артемиса
 3. Хавана
 4. Мајабеке
 5. Матансас
 6. Сиенфуегос
 7. Виља Клара
 8. Санкти Спиритус
 9. Сиего де Авила
 10. Камагвеј
 11. Лас Тунас
 12. Гранма
 13. Олгин
 14. Сантјаго де Куба
 15. Гвантанамо
 16. Хувентуд — остров со статус на „специјална општина“

Демографија

уреди

Податоци за населението од попис:[1]

Покраина Админ. центар Нас. (2005) Нас. (%) Површ. (км²) Површ. (%) Густина
Артемиса Артемиса &10000000000502392000000502.392 4,49 &100000000000040040000004.004 3,75 125,5
Виља Клара Санта Клара &10000000000817395000000817.395 7,31 &100000000000080690000008.069 7,6 97,17
Гвантанамо Гвантанамо &10000000000507118000000507.118 4,54 &100000000000063660000006.366 6,0 82,22
Гранма Бајамо &10000000000822452000000822.452 7,36 &100000000000084520000008.452 7,9 98,20
Камагвеј Камагвеј &10000000000784178000000784.178 7,02 &1000000000001413400000014.134 13,2 50,22
Лас Тунас Викторија де Лас Тунас     &10000000000525485000000525.485 4,70 &100000000000063730000006.373 6,0 79,77
Мајабеке Сан Хосе де лас Лахас &10000000000381446000000381.446 3,41 &100000000000037330000003.733 3,49 102,2
Матансас Матансас &10000000000670427000000670.427 6,00 &1000000000001166900000011.669 10,0 56,80
Олгин Олгин &100000000010213210000001.021.321 9,14 &100000000000091050000009.105 8,5 109,90
Пинар дел Рио Пинар дел Рио &10000000000594560000000594.560 5,32 &100000000000088840000008.884 8,32 67,00
Санкти Спиритус Санкти Спиритус &10000000000460328000000460.328 4,12 &100000000000067370000006.737 6,3 68,33
Сантјаго де Куба Сантјаго де Куба &100000000010362810000001.036.281 9,27 &100000000000063430000006.343 5,9 168,32
Сиего де Авила Сиего де Авила &10000000000411766000000411.766 3,68 &100000000000059620000005.962 5,6 60,70
Сиенфуегос Сиенфуегос &10000000000395183000000395.183 3,54 &100000000000041490000004.149 3,9 94,54
Хавана     Хавана &100000000023280000000002.328.000 19,70 740 0,7 &100000000003053490000003.053,49
Хувентуд Нуева Херона &1000000000008655900000086.559 0,77 &100000000000021990000002.199 2,1 35,78
Куба Хавана &1000000001117774300000011.177.743 &10000000000106827000000106.827 101,72

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди
 • „Покраини во Куба“. Statoids. (англиски) (англиски)