Покраини во Ирска

Ирска е првостепено поделена на 4 покраини. Кои понатаму се делат на грофовии.

Карта на административните единици на Ирска

Сите три покраини се под контрола на Република Ирска, додека четвртата Алстер (околу 80%) е под контрола на Велика Британија, односно таа е Северна Ирска.

Покраина Население Површина (км²) Најголем град
 Конахт 503.083 17.713 Голвеј
 Ленстер 2.292.939 19.774 Даблин
 Манстер 1.172.170 24.608 Корк
 Алстер 1.993.918 24.481 Белфаст

Поврзано

уреди