Манстер (ирски: An Mhumhain, Ан Вун, Cúige Mumhan или Mumha; англиски: Munster) — најјужната од сите четири покраини во Ирска. Ги опфаќа следниве грофовии:

Манстер
Cúige Mumhan
Знаме на Манстер
Местоположба
Манстер на карта
Манстер на карта
Статистики
Површина: 24,607.52
Население (2006) 1,172,170

Името доаѓа од келтската божица Мума. Во минатото покраината била поделена на шест области:

 • Tuadh Mhuman (Северен Манстер),
 • Deas Mhuman (Јужен Манстер),
 • Urh Mumhan (Источен Манстер),
 • Iar mumhan (Западен Манстер),
 • Ernaibh Muman (Делот Ернај од Манстер) и
 • Deisi Muman (Делот Диси од Манстер).


Ирски јазик

уреди

Ирскиот јазик се зборува како прв јазик Gaeltachtaí (ирско говорно подрачје) во;

 • Западен Кери (Corca Dhuibhne)
 • Јужен Кери (Uíbh Ráthach). Тука јазикот изумре во 1950.
 • Западен Корк (Múscraí)
 • Југозападен Корк (Oileán Cléire)
 • Југозападен Вотерфорд (Gaeltacht na Rinne или Gaeltacht na nDeise)

Надворешни врски

уреди

Поврзано

уреди