Петар Дрвингов

македонски офицер, револуционер и историчар

Петар Георгиев Дрвингов — македонски офицер, полковник во бугарската армија и историчар роден во Кукуш, Егејска Македонија. Го завршил своето образование во Солунската бугарска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“ и потоа во Военото училиште во Софија. Учесник е во Горноџумајското востание на ВМОК во 1902 година и во Илинденското востание на ВМОРО во 1903 година. За време на Балканските војни бил начелник на штабот на Македонско-одринскиот доброволен корпус. Во Првата светска воjна е началник на Штабот на Единаесетта пешадиска македонска дивизија од 1915, од мај 1916 година е командир на Први пешадиски македонски полк, а од мај 1917 година e началник на Штабот на Моравската воено-инспекционна област. По воjните како историчар пишува претежно истражувања на воената историjа и националната психологиjа како тие за Македонско-одринскиот доброволен корпус, нападот на Одрин во 1913 година, Единаесетта пешадиска македонска дивизија и моралниот лик на бугарскиот воjник.

Петар Дрвингов
Роден 25 мај 1875
Кукуш, Турција Отоманско Царство
Починал 7 март 1958
Софија,  Бугарија

Ордени уреди

  • Орден „За храброст“
  • Орден „Св. Александар“
  • Орден „За заслуга“