Пердита (месечина)

Пердита (месечина)внатрешен сателит на Уран[1].

Пердита (месечина)
Откривање
ОткривачЕрих Каркошка / Војаџер 2
Откриено18 мај 1999 година (на слики кои датираат од 18 јануари 1986 година)
Ознаки
Изговор/ˈpɜːrdətə/
Орбитални особености
Главна орбита полупречник
76,417 ± 1 km
Занесеност0.0012 ± 0.0005
0.638021 ± 0.000013 d
Наклон0.0 ± 0.3° (до екваторот на Уран)
Месечина наUran
Физички особености
Димензии30 × 30 × 30 kм
Среден полупречник
15 ± 3 kм
~2,800 kм² 
Зафатнина~14,000 kм³ 
Маса~0.18
Средна густина
~1.3 g/cm³ (се претпоставува)
~0.0047
~0.011 km/s
синхрони
zero
Албедо0.08 ± 0.01
Температура~64 К

Откритието на Пердита беше комплицирано.

Првите фотографии од Пердита беа направени со вселенското летало Војаџер 2 во 1986 година, но тоа не беше препознаено од фотографиите повеќе од една деценија.

Во 1999 година, Месечината беше забележана од Ерих Каркошка и пријавена. Но, бидејќи не можеше да се направат дополнителни слики за да се потврди неговото постоење, доа било официјално официјално отфрлено во 2001 година. Меѓутоа, во 2003 година, сликите направени од Вселенскиот телескоп Хабл успеале да забележат објект каде што требаше да биде Пердита, конечно потврдувајќи го неговото постоење.

По неговото откритие во 1999 година ја добил привремената ознака S/1986 U 10. по ќерка на Леонтес и Хермиона во драмата на Вилијам Шекспир Зимската приказна. Месечината е исто така означена како „Уран XXV““.

Откривачка слика на Пердита направена од „Војаџер 2“ на 23 јануари 1986 година. Локацијата на Месечината е означена со стрелката горе десно.

Месечината орбитира помеѓу Белинда и Пак. Горенаведените мерења на Хабл докажуваат дека Пердита не следи директно Кеплерово движење околу Уран. Наместо тоа, јасно е фатено во 43:44 орбитална резонанца со блиската месечина Белинда. Исто така е блиску до резонанца 8:7 со Розалинд.

Пердита припаѓа на групата сателити Портија, која исто така вклучува Бјанка, Кресида, Десдемона, Портија, Јулиета, Купидон, Розалинд и Белинда.

Овие сателити имаат слични орбити и фотометриски својства.

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни рски уреди