Кралот Леонтес ― измислен лик во драмата на Шекспир, Зимска приказна. Тој е татко на Мамилиј и сопруг на кралицата Хермиона. Тој станува опседнат со верувањето дека неговата сопруга имала афера со Поликсен, неговиот пријател од детството и крал на Бохемија. Поради тоа, тој се обидува да го отруе својот пријател, ја затвора неговата сопруга и наредува да ја исфрлат неговата ќерка. Ќерката Пердита сепак преживува кога во нејзината корпа на брегот на Бохемија ја откријат овчари кои ја посвојуваат и воспитуваат.[1] Неговиот млад син умира од тага поради маката на неговата мајка, а Хермиона се онесвестила кога ја слушнала веста и е пријавена за мртва. Леонтес ги разбира неговите грешки и е исполнет со каење за неговото лошо постапување со неговата кралица. На крајот од претставата, тој повторно се спојува со ќерката и неговата сопруга, која се враќа од смртта во мистериозното финале на претставата.

Цртеж со мастило од чин II, сцена III од Зимска приказна : Паулина го моли Леонтес да се смилува на неговата ќерка Пердита. Илустрацијата била дизајнирана за издание на Лембовите приказни, заштитено со авторски права во 1918 година.

Книжевниот критичар Харолд Блум го нарекол Леонтес, Шекспировата најдобра претстава за љубомората на машкото срце. Приказот на Шекспир е дискутабилен, бидејќи тој се смета за љубоморен тиранин, на многу начини како вистински негативец, иако постои и општоприфатено мислење дека Шекспир намерно сакал да претстави детски, неспособен човек.[2]

Глумците кои дале забележителни изведби како Леонтес се Џонстон Форбс-Робертсон, Хенри Ајнли, Џон Гилгад, Џереми Ајронс, Патрик Стјуарт и Антони Шер.

Наводи уреди