Паразитизам

(Пренасочено од Паразит)

Паразити можат да бидат: надворешни кои живеат на кожата (вошката, болвата, комарецот, крлежот, пијавицата) и внатрешни паразити кои живеат во телото на животните и тоа: во цревата живеат тениите (свинската, говедската и детската глиста); во црниот дроб - кучешката тенија и метилот. Овие паразити со целото тело или со смукалки ги смукаат соковите и сварената храна.

Рибји паразит, изопод Cymothoa exigua, го заменува јазикот на рибата од родаот Lithognathus

Паразитот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Наводи уреди

  1. Valerio Magreli, „Biografska beleška“, во: Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 90.
  2. Discogs, Napalm Death ‎– Scum (пристапено на 3 февруари 2021)