Палеохиспански јазици

Палеохиспанските јазици е поим со кој се опфаќаат јазиците кои се зборувале на Пиринејскиот Полуостров пред подемот на Римското Царство. Со ова не се опфаќаат странски колонии на полуостровот, како што се старогрчките и феникиските на пример. Сите палеохиспански јазици, освен баскискиот, биле заменети со латинскиот и јазиците изумреле.

Палеохиспанските јазици според натписите (освен аквитанскиот).
Јазиците во Иберија пред Римското Царство, 200 п.н.е.

Класификација Уреди

Некои од овие јазици биле директно документирани преку натписите.

Други палеохиспански јазици може да бидат идентификувани индиректно преку топономи и други средства:

Од овие, келтоиберскуот, луситанскиот и најверојатно соротаптичкиот и тартесискиот биле индоевропски[1][2]

Поврзано Уреди

Наводи Уреди

  1. Koch, John T (2010). Celtic from the West Chapter 9: Paradigm Shift? Interpreting Tartessian as Celtic. Oxbow Books, Oxford, UK. стр. 187–295. ISBN 978-1-84217-410-4.
  2. Koch, John T (2011). Tartessian 2: The Inscription of Mesas do Castelinho ro and the Verbal Complex. Preliminaries to Historical Phonology. Oxbow Books, Oxford, UK. стр. 1–198. ISBN 978-1-907029-07-3. Архивирано од изворникот на 2011-07-23. Посетено на 2013-06-19.

Литература Уреди

  • Correa, José Antonio (1994): «La lengua ibérica», Revista española de lingüística 24, 2, pp. 263–287.
  • Jordán, Carlos (2004): Celtibérico, Zaragoza.
  • Hoz, Javier de (1995): «Tartesio, fenicio y céltico, 25 años después», Tartessos 25 años después, pp. 591–607.
  • Rodríguez Ramos, Jesús (2005): «Introducció a l'estudi de les inscripcions ibèriques», Revista de la Fundació Privada Catalana per l'Arqueologia ibèrica, 1, pp. 13–144.
  • Untermann, Jürgen : Monumenta Linguarum Hispanicarum, Wiesbaden. (1975): I Die Münzlegenden. (1980): II Die iberischen Inschriften aus Sudfrankreicht. (1990): III Die iberischen Inschriften aus Spanien. (1997): IV Die tartessischen, keltiberischen und lusitanischen Inschriften.
  • Velaza, Javier (1996): Epigrafía y lengua ibéricas, Barcelona.

Надворешни врски Уреди