Келтиберски јазик

древен јазик

Келтибериски јазикјазик кој спаѓа во групата на келтските јазици кој го говереле Келтиберите келтите кои живееле на Пиринејскиот Полуостров, поточно околу реките Дуеро, Тахо, Хукар и Турија. Овој јазик е посведочен околу II век п.н.е и подоцна бил истиснат од латинскиот.

Келтиберски јазик
Застапен воШпанија
ПодрачјеПиринејски Полуостров
Јазично семејство
Келтски
Писмокелтиберска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

ПоврзаноУреди