Пад на Филаделфија

опсада

Падот на Филаделфија го одбележило падот на последната независна византиска христијанска населба во западниот дел на Анадолија од страна на муслиманските Турци предводени од Османлискиот султанат. Во 1378 година, византискиот цар Мануил II Палеолог ветил дека ќе го предаде градот на Османлиите, а како замена ќе очекува помош и поддршка во граѓанската војна која ја тресела Византија. Жителите на градот одбиле да се предадат на муслиманите. Градот во рацете на Османлиите паднал во 1390 година.

Падот на Филаделфија
Дел од the Османлиско-византиски војни
Датум 1378 - 1390
Место Филаделфија, Анадолија
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Османлиски султанат и
Византија
Византиски Грци од Филаделфија
Команданти и водачи
Бајазит
Мануил II Палеолог
Јован VII Палеолог
непознато
Сила
непознато непознато