Ото Кандлер (германски: Otto Kandler, 23 октомври 1920, Дегендорф, † 29 август 2017, Минхен) бил германски ботаничар и микробиолог. Тој бил професор по општа ботаника на Универзитетот Лудвиг-Максимилијанс-Минхен.[1]

Ото Кандлер (1983)

Најважните откритија или фундаментални дела поврзани со името на Ото Кандлер доаѓаат од полињата на фотосинтезата, метаболизмот на јагленохидратите на растенијата, структурното објаснување на бактериските клеточни ѕидови (муреини / пептидогликани), систематиката на лактобацили, хемотахономијата на растенијата и микроорганизмите и реконцепција на филогенијата на организмите.[1] Тој ги обезбеди првите експериментални докази за фотофосфорилација. Неговото откривање на основните разлики во клеточниот ѕид помеѓу бактериите и архејата го доведе до сознание дека тие формираат независна група на организми и го направија основач на археолошките истражувања во Германија. Заедно со Карл Вое, тој предложи педигре на животот со трите домени археа, бактерија, еукарја.

Живот

уреди
 
Мозаичен ѕид во влезната сала на историската зграда на Ботаничкиот институт во Минхен.

Ото Кандлер е роден на 23 октомври 1920 година во Дегендорф во Долна Баварија, како шесто дете на градинарско семејство и бил заинтересиран за растенијата и природата. На 12-годишна возраст, кога му кажал на свештеникот дека читал за Чарлс Дарвин, бил погоден од удар; но неговиот интерес за еволутивната биологија бил прусутен во целиот негов живот.

Осум години посетувал основно училиште во Деггендорф, бидејќи неговите родители не можеле да си ги дозволат потребните за средно училиште. Неговите учители, сепак, ги охрабриле родителите да продолжат да го изучуваат својот син. Така тој одел од 1935 до 1938, во „германското средно училиште“ во Штраубинг, институција за обука на наставници за надарени деца од не-богат дом. Сепак, неговите наставни програми биле сопрени од Втората светска војна.

Тој бил радиодифузер во Русија до крајот на војната. На крајот од војната неговата единица биле префрлена во Австрија. За да не влезе во руско ропство, тој го возел својот велосипед во окупирана американска област, бил американски воен заробеник, но бил ослободен по кратко време.

Кандлер бил многу заинтересиран за природните науки, но до 1946 гододина не можел да се запише на Универзитетот Лудвиг-Максимилијанс-Университет Минхен за ботаника, зоологија, хемија, геологија и физика; Покрај тоа, тој присуствувал на филозофски предавања.

Во 1968 година тој го добил повикот до претседателот на Општата ботаника на Универзитетот Лудвиг-Максимилијанс-Минхен, кој го држел до неговото пензионирање во 1986 година. Неговиот широк научен интерес е евидентен во насловите на неговите 400 публикации.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Scheifer, Karl-Heinz (December 2011). „Otto Kandler: distinguished Botanist and Microbiologist“ (PDF). The Bulletin of BISMiS. Bergey's International Society for Microbial Systematics. Посетено на 26 January 2018.

Литература

уреди
  • Sapp, J. (2009). The New Foundations of Evolution: On the Tree of Life. Oxford, New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-973438-2 googlebooks.
  • Schleifer, K.-H. (2011). Prof Dr Dr h.c. mult Otto Kandler: distinguished botanist and microbiologist. The Bulletin of BISMiS 2(2), 141–148 (Bergey’s International Society for Microbial Systematics) BAdW.
  • Tanner, W. (23 November 2017). Obituary - Nachruf: Professor Dr. Otto Kandler (1920–2017). Deutsche Botanische Gesellschaft Архивирано на 14 декември 2017 г..
  • Govindjee; Tanner, W. (June 2018). Remembering Otto Kandler (1920–2017) and his contributions. Photosynthesis Research 137(3), 337–340. [1] doi:10.1007/s11120-018-0530-z PubMed (англиски) (typo in abstract: the three forms of life are Bacteria, Archaea, Eukarya).
  • Tanner, W.; Renner, S. (September 2018). Obituary - Prof. Dr. Dr. h.c. mult. OTTO KANDLER BAdW
  • for further reading BAdW.