Ејакулација претставува лачење на сперма од машки полов орган - пенис кој најчесто е проследен со оргазам. Ејакулацијата е природна појава и последица на сексуална стимулација - полов однос (или било која друга полова активност) а се манифестира и преку надразнување на простатата. Ејакулацијата може да се случи и сама од себе во текот на спиење (ноќна ејакулација, мокри сништа).[1][2]

Ејакулација.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Waldinger, M.D., Quinn, P., Dilleen, M., Mundayat, R., Schweitzer, D.H., & Boolell, M. (2005). „A Multinational Population Survey of Intravaginal Ejaculation Latency Time“. Journal of Sexual Medicine. 2 (4): 492–497. doi:10.1111/j.1743-6109.2005.00070.x. PMID 16422843.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. Giuliano, F., Patrick, D., Porst, R., La Pera, G., Kokoszka, A., Merchant, S., Rothman, M., Gagnon, D., & Polverejan, E. (2008). „Premature Ejaculation: Results from a Five-Country European Observational Study“. European Urology. 53 (5): 1048–1057. doi:10.1016/j.eururo.2007.10.015. PMID 17950985.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)