Овамбоански јазик

Овамбоански јазик (Oshiwambo), познат и како овамбо или амбобанту-јазик кој е мајчин јазик на Овамбоанците во Ангола и Намибија. Стандардниот јазик се заснова на квањамскиот и ндонганскиот дијалект. Овамбоанскиот е најголем јазик во Намибија[2], а во Ангола е признат како национален јазик, поточно признати се неговите два пишани дијалекта (квањамски и ндонгански) како национални јазици. Овамбоанскиот е сроден со херерскиот и химбанскиот.

Овамбоански јазик
Oshiwambo
Oshiwambo
Застапен воАнгола, Намибија
НародОвамбоанци
Говорници1.441.000  (2014)e18
Јазично семејство
Стандардни облици
квањамски
ндонгански
Јазични кодови
ISO 639-1kj, ng
ISO 639-2[[ISO639-3:Предлошка:ISO 639-2, Предлошка:ISO 639-2|Предлошка:ISO 639-2, Предлошка:ISO 639-2]]
ISO 639-3Разни:
kua — квањамски
ndo — ндонгански
kwm — квамбиски
lnb — мбаланхуански
nne — нганџерски
Гатриев кодR.20 (R.21–24,211–218,241–242)[1]
Ambo
 лице  Omuwambo
 народ  Aawambo, Ovawambo
 јазик  Oshiwambo
 држава  Owambo, Ouwambo
Овамбоанскиот во Намибија.

Дијалекти

уреди

Јазикот има осум дијалекта, вклучувајќи ги и двата пишани стандарда: квањамски и ндонгански.Во прилог се дијалектите, но и зборовните класи на дијалектите (важна одлика за банту-јазиците):[3]

Област Олеме Дијалект Место
Класа 9 (*ny > on-), 11 (uu-/ou-) Класа 2 (*wa-, a-) Класа 7 (*ki > oshi-)
ондонга Андонга Ндонг] јужен Овамболенд
Уквамби Аквамби Квамби централен Овамболенд
Онганџера Анганџера Ошинганџера централен Овамболенд
Уквалуди Аквалуди Ошиквалуди западен Овамболенд
Омбаланху Амбаланху Ошимбаланху западен Овамболенд
Уколонкади Аколонкади Ошиколонкади западен Овамболенд
Оуквањама Оваквањама Квањама северен и источен Овамболенд, Ангола
Еунда Унда Ошиунда Епалела

Според Махо (2009) јазикот е составен од следните дијалекти:[1]

 • Квањама
  • Кафима
  • Евале
  • Мбанџа
  • Мбаланху
  • Ндонгвена
  • Кванква
  • Домбондола
  • Есинга
 • Ндонга
 • Квамби
 • Нданџера
 • Квалуди
  • Колонкади-Еунда

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 Jouni Filip Maho, 2009. New Updated Guthrie List Online
 2. „New African Frontiers“. Архивирано од изворникот на January 30, 2009. Посетено на May 16, 2009.
 3. Toivo Emil Tirronen: Ndonga-English Dictionary. Oshinyanyangidho shongeleki ELCIN. Oniipa, 1986.

Надворешни врски

уреди