ОУ „Толи Зордумис“ - Куманово

основно училиште во Куманово

Толи Зордумисосновно училиште во северозападниот дел на Куманово, Општина Куманово. Училиштето го носи своето име според југословенскиот грчки комунист - Апостол Зордумис.[2]

ООУ „Толи Зордумис“

Училиштето во 2022 година
Училиштето во 2022 година
Место
Општина: Куманово
Нас. место: Куманово
Адреса: ул. „Боро Прцан“ бр. 38
Местоположба

Карта

Основни информации
Основано: 1962; пред 62 години (1962)
Директор: Милорад Јордановски[1]
Настава на: македонски
Контактни информации
Мреж. место http://ooutolizordumiskumanovo.edu.mk/
Е-пошта tolikumanovo@gmail.com
Телефон 31 41 23 11

Историја

уреди

Својата воспитно образовна дејност училиштето ја започнало во 1962 година. До 1980 година училиштето функционирало како училишна зграда со приземје и два ката, а од 1980 година бил дограден дел од фискултурна сала, наставничка канцеларија и други придружни простории. Во 1984 година биле изградени спортски терени, а во 2009 година биле уредени трибини и осветлување и како такви служат за изведување на настава по физичко образование како и за организирање на разни воннаставни активности. Од 2007 година, како подрачно училиште, му било припоено како училиштето во село Режановце. Во 2012 година во централното училиште биле доградени училници во кои сега следат настава ученици од VI до IX одделение на албански наставен јазик.[1]

Учество на натпревари

уреди

Освоени награди

уреди

Познати личности кои учеле во ова училиште

уреди

Познати личности кои предавале во ова училиште

уреди

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „За училиштето“. ООУ „Толи Зордумис“. Архивирано од изворникот 2022-12-12. Посетено на 12 декември 2022.
  2. „Апостол Толи Зордумис – Кумановскиот херој од НОБ“. kumanovskimuabeti.mk. 27 август 2018. Архивирано од изворникот 2018-08-28. Посетено на 12 декември 2022.

Надворешни врски

уреди