Херман Нортроп Фрај (Шербрук, 14 јули 1912Торонто, 23 јануари 1991), канадски книжевен критичар и теоретичар на книжевноста, кој се смета за еден од највлијателните во 20 век.

Животопис уреди

Учел во Канада и Велика Британија. Од 1939 предавал на Колеџот во Вирџинија. Во Анатомија на критики (1957), неговиот највлијателен дел, Фрај ги анализирал различите облици на книжевната критика и нагласувал значајни архетипски симболи во книжевноста. Напишал низа на критички студии.