Никола Живков (бугарски: Никола Живков) е просветен деец од Бугарија, бугарски учител во Велес во време на турското ропство. Живков е учесник во македонското ослободително движење. Учествувал во Кресненското востание и бил командант на првата коњаница. Во почетокот на 1880 година во Русе заедно со Васил Дијамандиев и Иван Георгов учествувал и во основањето на Македонска лига. Во истата 1880 година во Русе започнал со објавување на весник "Македонец" (1880 - 1895), кој бил првиот весник во Бугарија, којшто по ослободувањето започнал да се занимава конкретно со македонските работи.

Никола Живков
Роден 1847
Велико Трново, Отоманско Царство
Починал 28 август 1901
Варна, Бугарија

Тој е и автор на Шуми Марица, државната химна на Бугарија од 1886 до 1944 г. Исто така е брат на политичарот Георги Живков (1844 - 1899) и на учителката Вела Благоева, жената на Димитар Благоев.