Принц Николај Димитриевич Голицин (руски: Никола́й Дми́триевич Голи́цын; 12 април 1850 – 2 јули 1925) — руски благородник и последен премиер на Руската Империја. Неговиот мандат траел од 9 јануари 1917 (27 декември 1916 според јулијанскиот календар) 1916 до 12 март 1917 (27 февруари според јулијанскиот календар).[1]

Николај Голицин
Голицын, Николай Дмитриевич
Премиер на Руското Царство
На должноста
9 јануари 1917 – 12 март 1917
јулијански календар
27 декември 1916 – 27 февруари 1917
Претходник Александар Трепов
Наследник Георги Лавов
Лични податоци
Роден(а) 12 април 1850
Поречје, Московска гувернерија, Руско Царство
Починал(а) 2 јули 1925
Ленинград, РСФСР, СССР

Наводи уреди