Нигер (француски: Niger; англиски: Niger; јоруба: Niger, Ọya) е река во Западна Африка. Извира од Либериските Планини, а тече низ државите Гвинеја, Мали, Нигер и Нигерија, и со голема делта се влева во Гвинејскиот Залив. Долга е 4.160 км, со површина на сливот од 2.092.000 км2.

Нигер
Река
Реката Нигер кај градот Куликоро, Мали.
Потекло на името: Непознато. Најверојатно од Берберските јазици.
Земји Гвинеја, Мали, Нигер, Бенин, Нигерија
Притоки
 - леви Сокото, Кадуна, Бену
 - десни Бани
Градови Тембакунда, Бамако, Тимбукту, Нијамеј, Локоја, Онича
Утока
 - местоположба Гвинејски Залив, Нигерија
Должина 4.180 км
Слив 2.117.700 км2
Истек во Делтата на Нигер
 - просечен 5.589 м3 [1]
 - максимален 27.600 м3 [2]
 - минимален 500 м3
Карта на реката Нигер, и базенот на реката Нигер покажан во зелено.
Карта на реката Нигер, и базенот на реката Нигер покажан во зелено.
Карта на реката Нигер, и базенот на реката Нигер покажан во зелено.

Горниот и долниот тек на Нигер се во влажен тропски шумски појас, додека средишниот протекува низ савани, степи и полупустини. Нигер, по Нил и Конго, е трета река по големина во Африка. Има големо значење за наводнување во земјоделството и за сообраќајот.

Поважни градови на реката Нигер се Бамако, Нијамеј, Џеба и Порт Харкорт.

Наводи уреди