Јоруба (јазик)

нигерконгоански јазик што се говори во Западна Африка

Јоруба (èdè Yorùbá) — јазик кого го зборуваат повеќе од 22 милиони луѓе во Западна Африка. Тој е мајчин јазик на народот Јоруба и е зборуван во Нигерија, Бенин и Того, меѓу преостанатите јазици. Исто така во Бразил се најдени траги од јазикот во некои општини и заедници. Исто така се зборува во Сиера Леоне каде што се нарекува Оку и во Куба каде што се нарекува „наго“. Јоруба е изолиран тонски јазик со структура на реченица субјект-глагол-објект. Изразот јоруба се користи и за стандардната пишана верзија на јазикот. Тој е класифициран како нигер-конгоански јазик од јорубоидната гранка на дефоидната група на бенуе-конгоанското семејство на јазици.

Јоруба
èdèe Yorùbá
Застапен воНигерија, Бенин, Того
Говорнициповеќе од 25 милиони  
Јазично семејство
Статус
Службен воНигерија
Јазични кодови
ISO 639-1yo
ISO 639-2yor
ISO 639-3yor

Азбука

уреди

Јазикот користи латиница;

A B D E F G Gb H I J K L M N O P R S T U W Y
a b d e f g gb h i j k l m n o p r s t u w y

Надворешни врски

уреди