Неферкаре (9-та династија)

(Пренасочено од Неферкаре VII)

Неферкаре VII — трет фараон од Деветтата египетска династија околу 2140 година п.н.е. (за време на Првиот среден период), според Кралскиот список од Торинскиот крал, каде што неговото име Неферкаре е запишано во регистарот 4.20.

Неферкаре VII
Неферкаре VII, Канефере(?)
Фараон на Египет
Владеелоколу 2140 г. п.н.е., Деветта египетска династија
ПретходникМериибре Кети (не директно)
НаследникНебкауре Кети

Неферкаре не е вклучен на Кралскиот список од Абидос ниту на Кралскиот список од Сакара, ниту може да се потврди постоењето на неговото владеење преку археолошки наоди.

Името „Неферкаре“ сугерира дека тој се сметал себеси за легитимен наследник на Пепи II Неферкаре од Шестата династија, слично како многубројните истоимени кралеви на Мемфитите од осмата династија. Во некои книги тој е наречен „Неферкаре VII“ затоа што тој најверојатно бил седмиот крал што го носел ова име, иако многу од неговите претходници сега се нарекуваат со комбинација на нивните имиња (на пример, Неферкаре Неби или Неферкаре Пеписенеб).

Овој недокажан владетел е контроверзно идентификуван од страна на некои научници со фараонот по име Ка-nefer-ре, кој се споменува во еден мрачен и изолиран натпис на гробот на Анктифи.[1]

НаводиУреди

  1. William C. Hayes, in The Cambridge Ancient History, vol 1, part 2, 1971 (2008), Cambridge University Press, ISBN 0-521-077915, pp. 464–465.