Национално собрание на Унгарија

Национално собрание на Унгарија, државен собор (унгарски: Országgyűlés), е еднодоман и има 199 членови. Партијата мора да освои најмалку 5 отсто од гласовите на граѓаните за да влезе во парламентот. Парламентарните избори се одржуваат на секои четири години.

Грб на Унгарија

Историја уреди

Унгарското национално собрание е законодавна институција во средновековното Кралство Унгарија од 1290 година [1] , а со тоа и почетокот на раниот модерен период во неговите наследници, Хабсбургското Кралство Унгарија и Кралството Унгарија . Името на законодавниот орган првично беше наречено „" за време на средниот век, додека името „" е главно стекнато во раниот современ период.[2] Бил свикан во редовни интервали со прекини во периодот од 1527 до 1918 , и повторно до 1946 година.

 
Дом на Народното Собрание

Унгарскиот парламент беше обновен со падот на Железната завеса и крајот на комунистичката диктатура во 1989 година. Денешниот парламент сè уште се нарекува како ера на кралството, но за да се направи разлика помеѓу периодот на кралството и републиката, се додава името на Националното собрание.

Од 1990 до 2014 година Парламентот има 386 пратеници, а сега има 199.

Претседателите на парлментот уреди

Слика Име Од До Политичка партија Национално собрание
(Избори)
  Иштван Фодор
(1945-)
23 октомври 1989 година 2 мај 1990 година Независно -
  Арпад Генц
(1922-)
2 мај 1990 година 3 август 1990 година Алијанса за слободна демократија 1990 година
  Гери Сабад
(1924-)
3 август 1990 година 27 јуни 1994 година Унгарски демократски форум
Золтан Гал
(1940-)
28 јуни 1994 година 17 јуни 1998 година Унгарски социјалистички форум 1994 година
  Јанос Адер
(1959-)
18 јуни 1998 година 14 мај 2002 година Fides 1998 година
  Каталин Сили
(1956-)
15 мај 2002 година 15 мај 2006 година Унгарска социјалистичка партија 2002 година
16 мај 2006 година 14 септември 2009 година 2006 година
  Бела катона
(1944-)
15 септември 2009 година 13 мај 2010 година
  Пал Шмит
(1942-)
14 мај 2010 година 5 август 2010 година Фидес 2010 година
  Ласло Кевер
(1959-)
6 август 2010 година 5 мај 2014 година
6 мај 2014 година струја 2014

Избори од 1990 до 2006 година. уреди

 

Наводи уреди

  1. Елемер Хантос: Големата повелба на англискиот и унгарскиот устав (1904)
  2. Сесил Маркус К Knatchbull-Hugessen Brabourne (4 барон): Политичката еволуција на унгарската нација: Том I во 1908 година

Надворешни врски уреди