Национален историски музеј (Бугарија)

Националниот историски музеј (НИМ) е најголемиот музеј во Бугарија.

Зградата на НИМ во резиденцијата Бојана

Историја

уреди
 
Експонат на тракиско богатство во музеjот.

Музејот е создаден со распоредување на Бирото на Министерскиот совет на НРБ през 1973 г. Првата експозиција е откриена во 1984 г. во зградата на Судската палата во Софија во чест на 1300-годишнината од создавањето на бугарската држава[1]. Со одлука на Министерскиот совет од 15 април 1998 г. на музеи е предоставен Дом № 1 во државната резиденција Бојана[2]. Новата експозиција е откриена од министер-претседателот Иван Костов на 29 јуни 200 г. Во 1990-тите години НИМ ги презема и колекциите на веќе закриените Музеј на бугарско-советската дружба и Национален музеј на револуционерното движење.[3]

Колекции и експозиции

уреди

Колекциите на НИМ вклучуваат повеќе од 650 000 споменици на уметноста во следните периоди и научноистражувачки области:[3][4]

Податоци

уреди
  1. „www.historymuseum.org“. Архивирано од изворникот на 2012-02-09. Посетено на 2020-12-28.
  2. Иван Костов ще открие експозицията на Националния исторически музей. News.bg. 29.06.2000
  3. 3,0 3,1 „www.historymuseum.org“. Архивирано од изворникот на 2012-03-01. Посетено на 2020-12-28.
  4. „www.historymuseum.org“. Архивирано од изворникот на 2015-02-17. Посетено на 2020-12-28.

Надворешни препратки

уреди