Зора

(Пренасочено од Мугра)

Зора[1][2], мугра[3][4] или арх. зорнина[5][6] — периодот пред изгрејсонцето. Позната е по присуството на слаба сончева светлина, додека самото сонце сè уште е позади хоризонтот.

Охрид во зорите на почетокот на 20 век
Зора, Египет.
Зора во Пенг Чау, Хонгконг.

Постојат повеќе дефиниции за зората, како што се:

 • Астрономска зора: моментот кога небото повеќе не е целосно темно, симетрички е дефинирано како времето кога сонцето е 18 степени зад хоризонтот во утрото.[7]
 • Морнарска зора: времето кога нема доволно сончева светлина за да хоризонтот и некои предмети бидат доволно видливи, симетрички е дефинирано како времето кога сонцето е 12 степени зад хоризонтот во утрото.[7]
 • Граѓанска зора: времето кога има доволно светлина за да предмети бидат доволно видливи и времето кога луѓето и други живи организми можат да започнат со надворешните активности, симетрички кажано, кога сонцето се наоѓа на шест степени зад хоризонтот.[7]

Зората не треба да се меша со изгрејсонцето, што е моментот кога предниот раб на самото сонце се појавува над самиот хоризонт.

Зората како тема во уметноста уреди

 • „Зора“ (шпански: Alba) — песна на шпанскиот поет Федерико Гарсија Лорка.[8]
 • „Зора“ (шпански: La aurora) — песна на Федерико Гарсија Лорка.[9]
 • „Разденување“ — песна на македонскиот поет Стојан Тарапуза.[10]
 • „Зора се зори“ - македонска народна песна.[11]
 • „Бавниот воз до зората“ (англиски: Slow Train To Dawn) — песна на британската електронска група The The од 1986 година.[12]
 • „Зора на розовите црвени прсти“ (англиски: Dawn of the rose red fingers) - песна на Никола Коџабашија и групата Фолтин од 2011 година.[13]
 • „Зазорување на утрото“ (англиски: Morning Dawning) - песна на британската рок-група Кричрс (The Creatures) од 1983 година.[14]
 • „Зората не може да одлучи“ (англиски: Dawn Can't Decide) - песна на американската рок-група Лемонхедс (The Lemonheads) од 1993 година.[15]
 • „Зора“ — песна на хрватската рок-група Лет 3 од 1989 година.[16]
 • „Постојана зора“ (англиски: Perpetual Dawn) — песна на британската техно-група The Orb од 1991 година.[17]
 • „Нова зора избледува“ (англиски: New Dawn Fades) - песна на британската рок-група Џој дивижн (Joy Division) од 1979 година.[18]

Наводи уреди

 1. „зора“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „зора“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 3. „мугра“Дигитален речник на македонскиот јазик
 4. „мугра“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 5. „зорнина“Дигитален речник на македонскиот јазик
 6. „зорнина“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 7. 7,0 7,1 7,2 National Oceanic and Atmospheric Administration. „Astronomical Terms“. Архивирано од изворникот на 2008-04-08. Посетено на 2009-02-22.
 8. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 30.
 9. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 120.
 10. Стојан Тарапуза, Сон на тркала, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2015, стр. 5.
 11. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 117.
 12. Discogs, The The – Infected (пристапено на 23.3.2021)
 13. Kodjabashia & Foltin feat. Goce Stevkovski, Penelope X, LTM 001, 2011.
 14. DISCOGS, The Creatures – Feast (пристапено на 16.8.2021)
 15. Discogs, The Lemonheads ‎– Come On Feel The Lemonheads (пристапено на 2.9.2020)
 16. Let 3 – Two Dogs Fuckin' (пристапено на 1.3.2023)
 17. The Orb – The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld (пристапено на 31.5.2023)
 18. Discogs, Joy Division ‎– Unknown Pleasures (пристапено на 29.12.2020)

Поврзано уреди