Утро, утрина[1] или сабајле[2] — првите часови на денот.[3]. Според други определби може тоа е делот од денот кој најчесто се смета дека е помеѓу полноќта или зората и пладнето.

Утринска магла

Утрото како тема во уметноста и во популарната култураУреди

 • „Утро“ - поетски циклус на рускиот поет Станислав Лакоба од 1970-1971 година.[4]
 • „Утро“ - песна на рускиот поет Владимир Мајаковски од 1912 година.[5]
 • „Зимско утро (пет песни)“ - поетски циклус на рускиот писател Борис Пастернак од 1918-1919 година.[6]
 • „Утро (Будење на елементите)“ - песна на рускиот поет Данил Хармс од 1930 година.[7]
 • „Добро утро, добро утро“ (Good Morning Good Morning) - песна на британската рок-група „Битлси“ (The Beatles) од 1967 година.[8]
 • „Едно утро“ (српски: Jednog jutra) – песна на српската група „Дарквуд даб“ (Darkwood Dub) од 1998 година.[9]
 • „Некое сомотно утро“ (Some Velvet Morning) - песна на американското дуо Ненси Синатра (Nancy Sinatra) и Ли Хејзелвуд (Lee Hazlewood) од 1968 година.[10]

НаводиУреди

 1. „утрина“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „сабајле“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
 3. „утро“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
 4. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 226.
 5. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 9-10.
 6. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 83-88.
 7. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 211-212.
 8. DISCOGS, The Beatles ‎– Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (пристапено на 29.7.2020)
 9. Darkwood Dub, Elektro pionir. Free B92, CD001, 1998.
 10. DISCOGS, Nancy & Lee* ‎– Nancy & Lee (пристапено на 1.3.2020)