Мо-це

кинески филозоф и општественик од V век п.н.е.

Мо-це (кинески: 墨子 Mòzǐ) или Mo Цу или Мициј , со право име Мо Ди (墨翟 Mò Dí; вредност за Учител Mo; 470390. стр. n. д.) — кинески филозоф, основач на Мо--цестичкото училиште, што доведува во ослободување на ,,сто филозофи."

Мо-це

Тоа бил прв голем Кинески философ по Конфуциј, а и неговиот прв противник. Главната цел на неговата проповед бил предизвик од традиционалните институции и теории на Конфуцији и Конфуцијанството. Во старите денови на неговата слава бил рамен со Конфуциј, и неговото учење не влијаело Помалку.[1]

Неговата основна доктрина за интеракција на солидарност , што тој ја нарекува "сеопфатна љубов". Во неговото творештво се зачувани античките елементи на Кинеското учењето за природата.[2]

ЖивотУреди

Неговото презиме било Mo, а име Ти. затоа што Историскиот записи (Shih Чи) не се не говори од каде бил и, всушност, речиси ништон не кажува за неговиот живот, постојат различни мислења од својата татковина. Некои учени веруваат дека тој е роден во сунга (денес Источен Хонан и Западен Шантунг), а другите дека бил од Луа, истата држава како Конфуциј. Исто така, сомнително точниот се и датумите на неговото раѓање и смрт, но веројатно живеел помеѓу 479. и 381. година . п.н. e.

УчењеУреди

Главниот извор за проучување на неговите мисли, е книга што го носи неговото име, Мо--це, содржи 53 поглавја и е збирка од делата на неговите следбеници, како и неговото.

ПацифизамУреди

Мици бил пацифист за време на периоди на Кинеската историја кој се нарекувал " период на завојуваните Држави" (403221. стр. n. e.). Тој верува дека вредностите на Патријархално општество, неминовно доведуваат до војна.[3] Mo Ци и неговите следбеници патувале од една до друга држава, како би им одговориле на кралевите од војните, и да ги советуваат слабите држави, како да се одбранат.[4]

КоментаритеУреди

Конфуцијски филозоф Менг Цу го критикувал Mоци бидејќи не ј почитувал послушност која синот морало да ја покаже, во однос на својот Татко.[3]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Јулан 1977, стр. 64—77
  2. Mozi. enciklopedija.hr.
  3. 3,0 3,1 Елијаде 1977.
  4. Мо--цезам (2006). Кембриџова илустрована историја религије. Нови Сад: Стилос. ISBN 978-86-7473-281-6. стр. 117.

 Надворешни врскиУреди

  • Mo-tzu (Prolexic енциклопедија)
  • Mozi (Хрватска енциклопедија)