Московска област (руски: Московская область, Подмосковье) е федерален субјект на Русија (област) официјално создадена на 14 јануари 1929. Ова е најнаселената руска област (нас. 6,618,538 без Москва по пипис од 2002) додека нејзината површина е релативно мала по руски стандарди со 45.900 км2, така што истата е една од најгусто населените области во земјата.

Знаме на Московската област
Знаме на Московската област
Местоположба на Московската област во рамките на Русија
Местоположба на Московската област во рамките на Русија
Московска област
Московска област

Московската област е високоиндустријализирана. Главни индустриски гранки се металургија, преработувачка на нафта и машинство, храна, енергија и хемикалии.

Гувернер на областа е Сергеј Шојгу .

Географија Уреди

Московската област се граничи со Тверската област (С), Јарославската област (на една точка на СИ), Владимирската област (И), Рјазањската област (ЈИ), Тулската област (Ј), Калужската област (ЈЗ) и Смоленската област (З).

Часовен појас Уреди

 

Московската област се наоѓа во Московската часовен појас (MSK/MSD). UTC +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Административна поделба Уреди

Надворешна врска Уреди