Монголски тугрик

(Пренасочено од Монголски тогрог)

Тугрикот (монголски: төгрөг) (MNT, Tugrik, ₮) е официјална парична единица на Монголија. Тугрикот бил воведен на 9 декември 1925 година, со вредност истоа со вредноста на советската рубља, каде еден тугрик и една рубља биле исто со 18 грама сребро. Тоа го заменило монголскиот долар и стана легална парична единица на 1 април 1928. Помалите вредности од еден тугрик денес не се користат, тие само се продаваат на туристи или колекционери.

Монголски тугрик
Монгол төгрөг
Tugrik.gif 5000 Tugriks - Recto.jpg
20 тугрици5000 тугрици
ISO 4217
КодMNT
Составници
Подединица
 1/100монго (мөнгө)
Множинатугрици
 монго (мөнгө)монга
Симбол
Банкноти10, 20, 50 монга, 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10 000, 20 000 тугрици
Монети20, 50, 100, 200, 500 тугрици
Демографија
Корисник/циМонголија Монголија
Издавач
Централна банкаБанка на Монголија
 Мреж. местоwww.mongolbank.mn
Вредност
Инфлација14.4%
 ИзворСтрана на Банката на Монголија, 15 декември 2007.

МонетиУреди

Монети на НР Монголија [1]
слика серија состав аверс реверс датум во оптек до писмо кована во употребен календар
[2] 1925 1-5 монго: бакар
10-20 монго: 0.5 сребро
50 монго, 1 тогрог: 90% сребро
Сојомбо вредност 1950 1970 монголска СССР монголска година 15
[3] 1937 1-5 монго: алуминиум/ бронза
10-20 монго: бакар/ никел
1960 1970 монголска година 27
[4] 1945 грбот, "Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс" (Народна Република Монголија) 1970 1970 кирилица монголска година 35
[5] 1959 алуминиум 1990 1990 НР Кина н.е.
[6], [7] 1970, 77, 80, 81 1-5 монго: алуминиум
10-50 монго: бакар/ никел
грбот, кратенка на името на државата за 1-5 монго, цело име за 10-50 монго 1970, 77: Источна Германија
1980, 81: Монголија
[8] комеморативен и во оптек 1 монго 1971: алуминиум/ бронза, бакар/ никел, сребро, или злато
1981: алуминиум/ бронза
грбот, целото име на државата, вредност "БНМАУ", Дамдин Сухбатор на коњ, "50 ЖИЛ" или "60 ЖИЛ" во зависност од годината ? ? 1971: Источна Германија
1981: Монголија
1981-88: 1 тогрог со различни комеморативни фигури алуминиум/ бронза 6 дизајни, како на пример Карл Маркс, Советско-монголски вселенски лет итн. ? ? Монголија н.е.
Монети на Монголија [9]
слика вредност параметри опис датум на прво ковање
аверс реверс пречник дебелина маса состав раб аверс реверс
[10] [11] 20 тогрога 17.5 mm 1.5 mm 0.78 g алуминиум засечен вредност Сојомбо 1994
[12] [13] 50 тогрога 23 mm 1.8 mm 16.8 g
[14] [15] 100 тогрога 22 mm 1.5 mm 3.84 g бакар/ никел вредност, Храм Џанраисинг
[16] [17] 200 тогрога 25 mm 1.7 mm 6.2 g вредност, владина зграда
[18] [19] 500 тогрога 22 mm 1.7 mm 4.1 g рамен вредност, Сојомбо Дамдин Сухбатор 2001

БанкнотиУреди

Банкноти на НР Монголија [20]
слика серија аверс реверс датум оптек до писмо употребен календар белешки
[21] 1925 сојомбо, вредност вредост 1940 1966 монголски н.е. 2 тугрици во зелено наместо 3 тугрици
[22] 1939 сојомбо, Дамдин Сухбатор вредност 1955 1966 н.е. и монголска година 29 25 тугрици во кафеаво
1941 грб, Дамдин Сухбатор ? ? двете н.е. и монголска година 31
[23] 1955 1966 1966 кирилица н.е. 25 тугрици во сино на аверсот, кафеаво на реверсот
[24] 1966 грб, Дамдин Сухбатор освен на 1 тугрик вредност за 1-25 тугрици, владината зграда на 50 и 100 тугрици двете
1981, 83 исто како погоре, освен што има индустриска тема за 20 тугрици 20 тугрици на зелено, наместо 25 тугрици
Банкноти на Монголија (1993) [25]
слика вредност димензии гл. боја опис датум употреба
аверс реверс аверс реверс заш. марка
    10 монга 45 × 90 mm розева Сојомбо, стрелец стрелаштво 1993 Ретко во оптек. Доста застапен меѓу колекционерите.
    20 монга 45 × 90 mm жолта, кафеава Сојомбо, борач борење
    50 монга 45 × 90 mm зелена, светла сина Сојомбо, коњаштво коњаштво
[26] [27] 1 тугрик 115 × 57 mm жолта, кафеава лав Сојомбо пајза Џингис Хан
[28] [29] 5 тугрици 120 × 60 mm портокалова Дамдин Сухбатор, Сојомбо, пајза планини и пасишта со коњи ретко во употреба, најчесто во банки
    10 тугрици 125 × 61 mm зелена 1993, 2002 најмала банкнота во честа употреба
    20 тугрици 130 × 64 mm црвеникава, виолетова
    50 тугрици 135 × 66 mm кафеава 1993, 2000
    100 тугрици 140 × 68 mm виолетова
[30] [31] 500 тугрици 145 × 70 mm зелена Џингис Хан, Сојомбо, пајза монголски јурти во движење 1993, 1997
2000, 2003
    1000 тугрици 150 × 72 mm сина 1993, 1997
2003
    5000 тугрици 150 × 72 mm розева, виолетова "Фонтана" во дворецот на Џингис Хан 1994, 2003
    10,000 тугрици 150 × 72 mm о 1995, 2002
20,000 тугици зеленкаста и виолетова Знаме на Монголците 2006

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

Претходник:
монголски долар
Сооднос: 1 тугрик= 1 советска рублја.
Валута на Монголија
1925 –
Следбеник:
Моментална