Миа Фароу (Лос Анџелес, 9 февруари 1945), американската глумица.

Фароу во 1980 година

Во 1964 година ја глуми главната улога во телевизиската серија „Гратчето Пејтон“, при што стекнува голема популарност. По две години, таа ја напушти серијата и добива голем публицитет, откако стапи во брак со 30-години постариот американски пејач Френк Синатра. Во 1968 година, филмот „Бебето на Розмари“ на режисерот Роман Полански во кој Фароу настапува, добива номинација за Оскар.