Меѓународна година на шумите

2011 година била прогласена за Меѓународна година на шумите од Обединетите нации[1] да се подигне свеста и да се зајакне одржливото управување, зачувување и одржлив развој на сите видови шуми во корист на сегашните и идните генерации.

ПозадинаУреди

Шумите се составен дел од глобалниот одржлив развој. Според проценките на Светска банка, повеќе од 1,6 милијарди луѓе зависат од шумите за живот и околу 300 милиони живеат во нив.[1] Индустријата за шумски производи е извор на економски раст и вработување, при што глобалните шумски производи со меѓународно тргување се проценуваат на 327$ милијарди.

Организацијата на ООН за храна и земјоделство (ФАО) проценува дека секоја година 130,000 км² од светските шуми се изгубени поради уништување на шумите. Конверзија во земјоделско земјиште, неодржлива берба на дрва, нездрави практики за управување со земјиштето и создавање населби за население се најчестите причини за оваа загуба на шумските области.

Според Светска банка, уништувањето на шумите претставува до 20% од глобалните емисии на стакленички гасови што придонесуваат за глобалното затоплување. Податоците на ФАО проценуваат дека светските шуми и шумска почва складираат повеќе од еден трилион тони јаглерод - двојно поголема од количината што се наоѓа во атмосферата. Светска банка проценува дека шумите обезбедуваат живеалишта на околу две третини од сите видови на земјата, и дека уништувањето на шумите на затворените тропски дождовни шуми може да претставува загуба на биоразновидност на дури до 100 видови на ден.

Меѓународната унија за зачувување на природата и Глобалното партнерство за обновување на шумскиот пејзаж велат: „Низ целиот свет лежат повеќе од милијарда хектари изгубено и деградирано шумско земјиште што може да се обнови“.

КампањаУреди

Секретаријатот на Обединетите нации за Форумот за шуми била фокусна точка за спроведување на Меѓународната година во соработка со владите, Партнерството за соработка за шумите и другите значајни организации и процеси.

Владите, регионалните и меѓународните организации и граѓанските организации се очекувало да создадат национални комитети и да назначат фокусни точки во нивните земји за да се олеснела организацијата на активностите за поддршка на Меѓународната година на шумите.

ПрославиУреди

 
Вудси Ов и Смоки Беар си дадоа еден на друг тупаница на прославата на Меѓународната година на шумите за вработените во Министерството за земјоделство на САД, во петок, 3 јуни 2011 година во внатрешен двор на зградата Вајт, Вашингтон, Д.Ц.

„Прославете ги шумите. Прослави го животот. ” кампања била официјалната прослава на САД. Координирана од Националното здружение на државни шумари во партнерство со американската шумска служба, прославата на САД имала за цел да ја подигне свеста и разбирањето за вредноста на американските шуми и да ги прикаже врските помеѓу здравите шуми, луѓето, екосистемите и економиите. Целта била да им се обезбедат на сите заинтересирани страни во шумарството идеи и ресурси за учество во прославата во текот на годината.

На 9 февруари 2011 година, заменик-генералниот директор на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации, Ен Тутвилер и помошникот на генералниот директор на Одделот за шумарство, Едуардо Рохас-Бријалес, го започнале изданието за 2011 година на предводното издание на ФАО, Држава на светот Шуми (СОФО). Состојбата на шумите во светот известувала за глобалниот статус на шумите, неодамнешните големи политики и институционални случувања и клучните прашања во врска со шумскиот сектор.

На 9 март 2011 година, министерот за шумарство на Нов Зеланд, Хон Дејвид Картер, ја започнал меѓународната година на шумите во зградите на парламентот во Велингтон, Нов Зеланд. Хон Картер рекол: „Тие (шумите) се составен дел од нашата економија заснована на природни ресурси, тие обезбедуваат низа еколошки придобивки и имаат културно значење“.

На 5 мај 2011 година, Романската академија организирала национална дебата во врска со „2011 година, меѓународна година на шумите“.[2]

На 15 јули 2011 година, во чест на Меѓународната година на шумите, одделот за земјишта и шуми на Стејт департментот за зачувување на животната средина (ECујорк) го започнал Прославениот фото-натпревар на шумите во Њујорк. Архивирано на 12 август 2011 г. Овој натпревар бил обид да се зголеми свеста и ценетоста за сите видови шуми, урбани и рурални, големи и мали, јавни и приватни, низ целата држава.

ИсторијаУреди

Генералното собрание на ООН со резолуција 61/193 на 20 декември 2006 година ја прогласил 2011 година за „Меѓународна година на шумите“.[3]

Исто така видиУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 UN official site
  2. Victor Giurgiu (Sep 2011). „Dezbaterea națională "Starea și viitorul pădurilor României", dedicată Anului Internațional al Pădurilor – 2011“. Revista pădurilor (3–4): 97–101. Архивирано од изворникот на 3 April 2012. Посетено на 2011-10-15.
  3. „Resolution adopted by the General Assembly 61/193. International Year of Forests, 2011“. United Nations. 20 December 2006. Посетено на 29 May 2013.

Надворешни врскиУреди