Абдурахман Нуредин-паша

Абдурахман Нуредин-паша, познат и како Нуредин-паша (1833, Ќутахија - 1912, Цариград (сега Истанбул)), бил отомански државник. Тој беше голем везир на Османлиското Царство од 2 мај 1882 година до 12 јули 1882 година.[1][2] Негов зет бил турскиот музиколог Хусеин Садедин Арел, а неговиот внук бил Монир Нуредин Селчук, турскиот музичар по класика.

Абдурахман Нуредин
عبدالرحمن نور الدين پاشا

Паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
2 мај 1882 – 12 јули 1882
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Мехмед Саид-паша
Наследник Мехмед Саид-паша
Гувернер на Ајдинскиот Вилает
На должноста
1891–1893
Монарх Абдул Хамид II
Претходник Халил Рифат-паша
Наследник Хасан Фехми-паша
Лични податоци
Роден(а) 1833
Ќутахија, Ќутахиски Санџак, Худавендигарски Пашалак, Османлиско Царство
Починал(а) 1912
Цариград, Цариградски Вилает, Османлиско Царство
Националност Османлија

Живот уреди

Роден во Ќутахија во 1833 година, Абдурахман бил потомок на Гермијанидското беглукство, кои цветало во тоа подрачје по опаѓањето и евентуалниот пад на селџучкиот Римски султанат. Неговиот татко, Хаџи Али-паша, бил важен мештански службеник.

Наводи уреди

  1. http://rulers.org/rult.html#turkey
  2. Kastamonu Valisi Abdurrahman Nureddin Paşa', Abdurrahmanpaşa Lisesi web site