Месје 7 или M7 (NGC 6475), наречено и Птоломеево ѕвездено јаторасеано јато од ѕвезди во соѕвездието Скорпија.

M7
Open-cluster-Messier-7.jpeg
Податоци (епоха J2000.0)
СоѕвездиеСкорпија
Ректасцензија17ч 53.9м
Деклинација−34° 49′
Оддалеченост0,8 исг (245 пс)
Привидна величина (V)3,3
Привидни димензии (V)80,0′
Физички карактеристики
Полупречник20 сг
Старост220 милиони години
Други назнакиNGC 6475, Птоломеево Јато
Поврзано: Расеано ѕвездено јато

Јатото лесно се забележува со голо око, сместено близу до „опашката“ на Скорпија. За него се знаело антиката. Прв го забележал римскиот научник Птоломеј во I век кој во 130 г. го опишал како маглина. Џовани Батиста Ходиерна ја забележал пред 1654 г. и во него избројал 40 ѕвезди. Во 1764 г. Шарл Месје го завел во неговиот каталог и потоа го додал во списокот на кометовидни објекти како „M7“.

Телескопските набљудувања на јатото откриваат околу 80 ѕвезди во рамките на видно поле од 1,3° долж објектот. Се проценува дека е оддалечен 800-1000 светлосни години, што соодветствува на фактичкиот пречик од 18-25 светлосни години. Староста му е околу 220 милиони години, а најсветлата ѕвезда има величина од 5,6.

ПоврзаноУреди

Слики

Надворешни врскиУредиКоординати:   &1000000000000001700000017ч &1000000000000053900000053,9м &1000000000000000000000000с, −&1000000000000003400000034° &1000000000000004900000049′ &1000000000000000000000000″