Медал за храброст (Македонија)

Медалот за храброст е воено одличие на Република Македонија кое се доделува за искажана храброст во воено-безбедносни операции или ситуации.

Медал за храброст
Medal za hrabrost mk.png
Доделува: Претседател на Македонија
Тип воено одличие
Повод „За покажана лична храброст и самопрегор во одбраната на територијалниот интегритет и суверенитет на Македонија“
Статус се доделува
Статистики
Прво доделување 21 декември 2011[1]
Вкуп. доделени 104
Посмртни
одликувања
97
MKD Medal of Bravery BAR.svg

ОсобеностиУреди

Има основна четворокрака ѕвездеста форма во димензии од 55мм. Медалот е стилизирана четворокрака ѕвезда под која се вкрстени два меча. Во полето на ѕвездата има осум златни краци кои се спојуваат во централната точка на средишниот круг во кој е напишано мотото - „за храброст“.

Медалот е изработен од сребро, позлата, тониран топол емајл. Има соодветна лента и минијатурна лента. Редниот број на орденот, соодветен жиг за чистота на металот од кој е изработен и жигот на производителот се втиснати на задниот дел на орденот.

Секој орден и медал има соодветна кутија, во одредена боја, која димензионално одговара на димензиите на одличјата. На поклопецот на кутијата со златовтиснување е името на одличјето.

Лентите за ордените се изработени од маорирана свила во пропишаната боја и димензија.

КритериумиУреди

Медалот за храброст се доделува на:

ДобитнициУреди

 • потполковник Орце Јордев
 • мајор Драганчо Војнески
 • мајор Димче Велков
 • постар водник Стојче Стоилов
 • постар водник Зоран Ристов
 • водник Зоран Трајков
 • Сами Нуредин
 • 46 загинати припадници на АРМ од 2001 г., постхумно
 • 11 припадници на мисијата АЛТЕА, постхумно
 • 32 загинати припадници на МВР од 2001 г., постхумно
 • 8 загинати припадници на МВР од Вооружената престрелка во Куманово (2015) , постхумно [2].

НаводиУреди

 1. „Иванов врачи седум медали за храброст“. Вечер. Скопје. 21 декември 2011. Посетено на 27 декември 2017.
 2. http://president.mk/mk/2011-09-03-12-21-37/3810-dodeluvanjeordenzavoenizaslugimedalzahrabrost.html