Медалјон[1][2] — украс во облик на мала тркалезна или овална плочка во која се става портрет и се носи на врат.

Во архитектурата и уметничкото занаетчиство, медалјон е тркалезно или овално[3] украсено поле со слики или релјефи, што се користи за украсување фасади, ентериери, споменици, гробови, мебел, теписи, чаши или опрема.

За скулпторски медалјони се користат различни материјали: камен, бронза, алабастер, теракота и мермер. Во ренесансата, за обликување често се користеле преполовени портрети или портретни релјефи или бисти засновани на древни урнеци.

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. „медалјон“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „медалјон“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Mish, Frederick C., уред. (2003). Merriam-Webster's Collegiate Dictionary (11th. изд.). Springfield, MA: Merriam-Webster. ISBN 0-87779-808-7. See definition 2.