Машка кошаркарска репрезентација на Велика Британија

Машката кошаркарска репрезентација на Велика Британија е репрезентацијата кој ја претставува државата на меѓународните кошаркарски натпревари. Репрезентацијата е под управа на Британската кошаркарска федерација и двете се составени од кошаркарските сојузи на Англија, Шкотска и Велс. Трите сојузи се обединиле на 1 декември 2005 година сè со цел да создадат добар тим. Играчите од Северна Ирска обично играат за Ирска, иако можат да играат со Британија.

Велика Британија United Kingdom

Обединето Кралство

Ранг листа на ФИБА: 56та
Член на ФИБА од: 2005
ФИБА зона ФИБА Европа
Национална федерација: Британска кошаркарска федерација
Тренер: Крис Финч
Олимписки игри
Учества 1 (1948)
Медали 0
Светско првенство
Учества нема
Медали 0
Евробаскет
Учества 2 (2009,2011)
Медали 0
Дресови
Kit body thinsidesonwhite.png
Светли jersey
Team colours
Светли
Kit body thinwhitesides.png
Темни jersey
Team colours
Темни


УчестваУреди

Олимписки игриУреди

година место Поб. Пор.
  1948 20 1 7
  2012 - - -
Вкупно - 1 7

ЕвробаскетУреди

година место Поб. Пор.
  2009 13 0 3
  2011 13 2 3
Вкупно - 2 6

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди