Марк Ротко (англиски: Mark Rothko), роден како Маркус Јаковлевич Роткович (руски: Ма́ркус Я́ковлевич Ротко́вич, летонски: Markuss Rotkovičs; 25 септември 190325 февруари 1970), е американски сликар со руско еврејско потекло. Иако самиот Ротко одбивал да биде поврзан со било кое движење во уметноста, тој најчесто се смета за апстрактен експресионист. Заедно со Џексон Полок и Вилем де Кунинг, тој спаѓа во редот на најпознатите повоени американски сликари.