Максим Опалев

Максим Александрович Опалев руски: Максим Александрович Опалев; роден 4 април 1979 во Волгоград) — кану спринтер од Русија. Натпреварувајќи се на 3 Летни олимписки игри, Опалев има освоено 3 медали во дисциплината Ц-1 500 метри и тоа: злато: 2008, сребро: 2000, бронза: 2004.

Медали
Dmitry Medvedev 30 August 2008-1.jpg

Опалев (трет од лево кон десно) во 2008.
Кану спринт мажи

Летни олимписки игри

Злато 2008 Пекинг
C-1 500 m
Сребро 2000 Сиднеј
C-1 500 m
Бронза 2004 Атина
C-1 500 m
ИКФ Светски Кану Спринт Шампионати
Злато 1998 Шегед
C-1 500 m
Злато 1999 Милан
C-1 200 m
Злато 1999 Милан
C-1 500 m
Злато 1999 Милан
C-1 1000 m
Злато 2001 Познањ
C-1 500 m
Злато 2002 Севиља
C-1 200 m
Злато 2002 Севиља
C-1 500 m
Злато 2002 Севиља
C-4 200 m
Злато 2003 Гаинсвил
C-1 200 m
Злато 2005 Загреб
C-4 200 m
Злато 2006 Шегед
C-1 500 m
Сребро 1997 Дартмуд
C-4 1000 m
Сребро 2001 Познањ
C-1 200 m
Сребро 2002 Севиља
C-1 1000 m
Сребро 2003 Гаинсвил
C-1 500 m
Сребро 2005 Загреб
C-1 200 m
Сребро 2007 Дисбург
C-1 200 m
Бронза 2001 Познањ
C-4 200 m
Бронза 2003 Гаинсвил
C-1 1000 m
Бронза 2005 Загреб
C-1 500 m
Дисквалификуван(а) 2003 Гаинсвил C-4 200 m
Дисквалификуван(а) 2003 Гаинсвил C-4 500 m

Талентот на Опалев беше покажан кофа освои две злата на шеснаесет години во 1995 на Светските Јуниорски Шампионати во Јамаши, Јапонија. Натпреварувајќи се со натпреварувачи 2 години постари од него тој сепак ја освои титулата во дисциплината Ц-2 1000 метри (заедно со Константин Фомичев) и Ц-4 500 метри. На следните јуниорски шампионати, во Лахти, Финска, во 1997, Опалев ја осцои титулата во дисциплината Ц-1 1000 метри.

На ИКФ Светските Кану Спринт Шампионати, Опалев има освоено 20 медали од 1997 до 2007 во различни дисциплини. Дисквалификуван е во 2003 во дисциплините Ц-4 200 метри и Ц-4 500 метри поради покажаната позитивност на допинг тестот на неговиот партнер Сергеј Улегин.

НаводиУреди