Лисици

род од семејството кучиња

Лисица (латински: Vulpes) — род составен од 27 видови животни од семејството кучиња Canidae.

ОписУреди

Лисицата е висока од 40 до 50 см, а должината и изнесува околу 110 см, додека само опашката е околу 40 см. Таа обично тежи од 8 до 10 кг. Што се однесува до староста на лисицата, тие можат да доживеат до 15 години, но во просек нивниот животен век изнесува околу 12 години. Нејзината трага може да се помеша со трагата на помало куче, но се разликува по тоа што нејзината трага е потесна од онаа на кучето. Територијата која ја покрива лисицата обично изнесува околу 4 квадратни километри, а живее во јами што се во главно концентрирани на работ на шумата. Лисиците живеат главно сами, а само за време на парењето доаѓа до зближување на мажјакот и женката. Лисицата го носи младенчето од 50 до 56 дена. Кога ќе се роди, младенчето во просек има маса околу 80 грама, а на врвот на опашката и на градите има бели праменчиња.

 
Машка индиска лисица

Изумрени видовиУреди

Лисиците како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Лисиците како тема во книжевностаУреди

 • „Лисицата лекар“ - кавкаска народна приказна.[1]
 • „Како лисицата го оженила сиромавиот“ - кавкаска народна приказна.[2]
 • „Лисицата и волкот“ - унгарска народна приказна.[3]
 • „Лисицата, мечката и сиромавиот“ - унгарска народна приказна.[4]
 • „Лисицата и волкот“ - македонска народна приказна.[5]
 • „Лисицата и крокодилот“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[6]
 • „Лавицата и лисицата“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[7]
 • „Лавот, магарето и лисицата“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[8]
 • „Лавот, волкот и лисицата“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[9]
 • „Петелот, кучето и лисицата“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[10]
 • „Лисицата и гавранот“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[11]
 • „Лакомата лисица“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[12]
 • „Лисицата и јарецот“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[13]
 • „Лавот и лисицата“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[14]
 • „Лисицата и дрварот“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[15]
 • „Рисот и лисицата“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[16]
 • „Орелот и лисицата“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[17]
 • „Лисицата и капината“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[18]
 • „Лавот, глушецот и лисицата“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[19]
 • „Лисицата и дрвената глава“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[20]
 • „Дивиот вепар и лисицата“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[21]
 • „Лисици“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[22]
 • „зајците и лисиците“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[23]
 • „Лисицата и мајмунот“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[23]
 • „Лисицата и грозјето“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[24]
 • Волкот и лисицата“– сказна на браќата Грим.[25]
 • „Лисицата и коњот“ – сказна на браќата Грим.[25]
 • „Лисицата и мачката“ – сказна на браќата Грим.[25]
 • „Лисицата му се одмаздила на волкот“ (Лисица се осветила вуку) - српска народна приказна.[26][27]
 • „Мечката, свињата и лисицата“ (Међед, свиња и лисица) - српска народна приказна.[28]

Лисиците како тема во филмотУреди

ЛитератураУреди

 • Ronald M. Nowak Walker's carnivores of the world – JHU Press, 2005
 • Xiaoming Wang, Richard H. Tedford, Mauricio Anton Dogs: Their Fossil Relatives and Evolutionary History — Columbia University Press, 2010

НаводиУреди

 1. Кавкаске бајке. Београд: Народња књига, 1963, стр. 161-165.
 2. Кавкаске бајке. Београд: Народња књига, 1963, стр. 148-158.
 3. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 104-106.
 4. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 86-88.
 5. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 33-34.
 6. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 25.
 7. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 94.
 8. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 99.
 9. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 90.
 10. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 82.
 11. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 78.
 12. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 80.
 13. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 77.
 14. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 73-74.
 15. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 65.
 16. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 63.
 17. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 60-61.
 18. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 56.
 19. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 50.
 20. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 49.
 21. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 34.
 22. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 43.
 23. 23,0 23,1 Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 36.
 24. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 22.
 25. 25,0 25,1 25,2 Браќа Грим, Храбриот кројач, Детска радост, Скопје, 1980.
 26. Народне приповетке. Београд: Просвета, 1963, стр. 141-144.
 27. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 251-254.
 28. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 248-250.